Brandklassen Uitgelegd: Wat Betekenen Brandklasse A, A2, en A?

Uiteraard wil je dat iedereen die in een gebouw werkt en woont, veilig is. Het is daarom goed om te weten dat er bepaalde brandklassen zijn, die elk kunnen aantonen hoe brandveilig een gebouw is. Je hebt verschillende brandklassen, ze lopen van brandklasse A tot brandklasse F, A is de beste klasse. De brandklassen lopen van niet brandbaar tot zeer brandbaar. Je leest hier welke brandklasse je het beste kan hebben, en wat ze allemaal inhouden!

Verschillende type brandklassen

In totaal zijn er zeven verschillende brandklassen. Ze beginnen bij F, E, D, C, B, A2 en A1. Ze lopen van laag naar hoog, wat betekent dat brandklasse A1 het best haalbare is. Brandklasse F beschikt over materialen die niet kunnen worden ingedeeld. Deze zijn niet brandbaar, maar dragen wel bij aan de verspreiding van brand door bijvoorbeeld rookontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn stoffen, tapijten maar ook bepaalde isolatiematerialen. Brandklasse D en E hebben allebei een hoge tot zeer hoge bijdrage aan de verspreiding van brand. Beide hebben een intense rookontwikkeling en druppelvorming. De materialen die onder brandklasse D en E vallen zijn bijvoorbeeld brandbare vloeistoffen en brandbare gassen. In brandklasse B en C vallen de materialen die een beperkte bijdrage aan de groei van brand hebben. De rookontwikkeling en druppelvorming is matig, maar niet zo goed als de materialen in brandklasse A1 en A2. Brandklasse A2 is de volgende in het rijtje. Deze materialen hebben een zeer beperkte bijdrage aan de groei van een brand. Voorbeelden van materialen zijn minerale platen en bepaalde metalen. De rookontwikkeling en druppelvorming zijn net als bij brandklasse A1 laag. Het verschil tussen de twee is dat brandklasse A1 bestaat uit niet brandbare materialen zoals beton, baksteen en glas. 

Brandklasse A1

Het hebben van brandklasse A1 is echt cruciaal voor de brandveiligheid in gebouwen. Het voldoet aan de wettelijke vereisten en verzekeringsvormen die gesteld worden om er een veilige leef- en werkomgeving van te maken. De wettelijke vereisten zijn bijvoorbeeld strikte bouwvoorschriften. Voldoet een gebouw niet aan de bouwvoorschriften, kan het maar zo zijn dat de bouw niet door gaat. Hetzelfde geldt voor bepaalde verzekeringsmaatschappijen. Zij kunnen eisen dat bepaalde brandveilige materialen worden gebruikt om in aanmerking te komen voor verzekeringen. Hoe meer A1 materialen, hoe lager de kosten van de verzekering. Het gebruik van brandklasse A1 gecertificeerde materialen draagt bij aan het verminderen van het algemene brandrisico in een gebouw. Het kan niet alleen levens redden, maar ook eigendommen beschermen en bijvoorbeeld schade aan gebouwen minimaliseren. In het geval van een zakelijk gebouw, kan het ook waardevolle informatie beschermen die anders wellicht verloren was gegaan. Het is dus van groot belang dat deze niet brandbare materialen gebruikt worden. Vaak zie je ze ook terug in constructiedelen zoals wanden, vloeren en plafonds. Door ze hier te plaatsen wordt het risico op brandverspreiding ook geminimaliseerd, en vergroot het de veiligheid van de bezoekers in het gebouw.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *